Tag med Gorm på kulinarisk roadtrip gennem Tyskland

Til startsiden

Gorms guide til de bedste madoplevelser i Tyskland

Af: Gorm Wisweh
Kok og medejer af Gorms Pizza, Magstræde 16, Spiseri & Enotek

Danmarks ukronede pizzakonge og Tysklandsekspert

Gorm er iværksætterfamiliefar til to, men er bedst kendt som Danmarks ukronede pizzakonge, fast kok på TV2’s ”Go' morgen Danmark”, deltager i ”Vild Med Dans 2016” og vært på ”Vis mig dit køleskab” og ”Gorm og 100% procent din ret”.

Født og opvokset på Bornholm. Med en tysk far, har Gorm også dybe rødder i Hamborg, Bremen og omegn. De fleste sommerferier og vinterferier i barndomsårene gik derfor også til det nordtyske, hvor forkærligheden og kendskabet til Nordtyskland blev grundlagt.

Læs med nedenfor og få inspiration til en lækker gastronomisk roadtrip til Tyskland med vennerne, kæresten eller familien.

Tyskland er tættere på, end du tror  

Nogle gange er der oplevelser så tæt på, at man glemmer, de er der. Det er lige præcis sådan, det er med Tyskland for mig. Det var alt for længe siden, jeg havde besøgt min barndoms feriedestination, og alt for lang tid siden jeg havde set min gode ven Heine. Vi bor i hver vores ende af landet og arbejder alt for meget - men mad og eventyr har vi altid kunne samles om. Det eneste vi havde brug for var et hul i kalenderen, og så hoppede vi i bilen og vendte snuden med Rødby. En smuttur og en lille kaffepause på færgen og så stod vi midt i eventyret. Der er en vis frihed over at vide, at man kan komme over vandet hver halve time. Og så er der bare noget over færger og det at sejle. 

Se med når Gorm smager på Tyskland

Kør på opdagelse i et væld af gode spisesteder i Tyskland i selskab med madørerne og nørderne Gorm og Heine.

1

1. pitstop: shop-amok i BorderShop

Selvom man har lyst til at ræse afsted fra havnen med det samme, så er der noget, der liiiiige trækker en til højre – BorderShop og 8.000 kvadratmeter, der bugner med lækkerier for enhver smag til billige penge. Når man nu er her, er der jo ingen grund til ikke at købe en flaske rom til far, rosévin til mor og ikke mindst rigeligt med slik.

Neuer Skandinavienkai 1, 23769 Puttgarden

2

Lübeck og verdens bedste marcipan

Jeg havde nogle ideer til stop på turen, som skulle ende i Hamborg med en konge wienerschnitzel (den kommer vi til!) men ikke mere fast, end at vi kunne improvisere på vejen.

Et sikkert første stop var dog den fantastisk charmerende by Lübeck, som er en kort køretur væk fra færgen. En ting, jeg aldrig selv havde dykket ned i, var Lübecks forhold til marcipan, som strækker sig flere hundrede år tilbage.

Jeg har ikke selv en særlig sød tand, men det har Heine, og hvornår har man ikke lyst til at smage verdens bedste af noget? Stedet, man skal besøge, er efter sigende Café Niederegger. Otte generationer, 200 år på matriklen og en endnu ældre opskrift på den ypperste marcipan. Og ja, selv for en kok af det salte køkken, var det en overvældende oplevelse.

Oceaner af de lækreste kager, konfekt og de smukkeste guldbarrer af råmarcipan. Vi bænkede os i den smukke og old school café ovenpå og fik husets specialitet. En kage med luftig creme vendt med hasselnødder, sprød saftig bund og et flot lag råmarcipan på toppen. Hertil marcipante og en god kop mormorkaffe med marcipansmag.

Det eneste problem var, at det gik alt for hurtigt at få spist vores stykke af kagehimlen. Let og intens på samme tid og en fantastisk smag af mandler. En oplevelse langt over det lyserøde marcipanbrød derhjemme. 

Breite Str. 89, 23552 Lübeck

3

Der Stint Ist Dar! Currywurst og boghvedepandekager

Modvilligt og med formaninger om, at der nok skulle komme så rigeligt mavens vej på denne tur, får jeg hevet Heine væk fra kagedisken.

Næste smuttur går mod Lüneburg, som er en af de utallige små gamle byer, som ligger spredt rundt omkring Hamborg. Og når man siger gammel i Tyskland, så mener man det. Bymidtens ældste bygninger kan dateres tilbage til 1500-tallet, men der er spor helt tilbage til 1300-tallet. Og netop i bymidten med den gamle middelalderkran ligger Das Kleine.

Et lille smørhul med klassisk nordtysk mad. Især to ting tiltrak os. "Der Stint Ist Dar!" og en moppedreng af en currywurst. Stint er det, vi på dansk kalder Smelt. En lille fisk i laksefamilien, som trækker op i de nordtyske floder for at gyde, hvor den blev født. Dette gør den kun i marts-april, så det er helt særligt, når den er på menukortet. Serveret let paneret, stegt i smør og med syrlig kartoffelkompot, æblemos og håndholdt remoulade til. Det skal smages for wauw..bare wauw.

Vores currywurst på godt 200 gram maskeret med hjemmelavet currysovs og restaurantens madpandekager på boghvede med bacon og løg gjorde, at vi ikke gik sultne fra frokostbordet. 

Am Stintmarkt 8, 21335 Lüneburg

4

En gemt wienerschnitzel i verdensklasse

Fra Lüneburg er der kun kort vej til Hamborg. Så glade og lidt for mætte kørte vi afsted, efter vi havde hugget om, hvem der skulle have en morfar på bagsædet. Heine vandt. Det er super svært at begrænse sig med alle de gastronomiske muligheder Hamborg har at byde på, men vi havde en klar aftale om at finde byens bedste wienerschnitzel.

Alt pegede på den gemte, nærmest hemmelige Bistrot Vienna. Man kan ikke bestille bord, så det handler om at tage chancen og kigge forbi. Men som med så meget andet, når det drejer sig om den gode madoplevelse, så skal man finde steder, hvor de lokale kommer.

Vi var heldige at få et lille bord, en kold flaske lokal hvidvin og 15 minutter senere landede de smukkeste gyldne, brandvarme, sprøde stykker paneret himmerige foran os. Naturligvis med citron, gode ansjoser, kapers og lidt kartoffel på siden. Vi havde fået appetitten tilbage ved at spankulere lidt rundt og kigge på byen, og det var godt nok heldigt, for det var ikke en mulighed at levne, når man får serveret en klassiker i verdensklasse. 

Fettstraße 2, 20357 Hamburg

5

Morgenmad er in i Hamborg

Når man vågner op i Hamborg, så skal man unde sig selv at prøve deres mange lækre morgenmadssteder. Spar morgenmaden på hotellet og spis sund, frisklavet og billig morgenmad ude i byen. Vi satte bilen ved Neuer Pferdemarkt og gik ind på Pauline.

Her er alt, hvad morgenhjertet og maven kan begære. Arme riddere, flere slags æg, vegetarisk, vegansk og meatlover morgenmad, friskpressede powerjuice og havregrød med fantastiske toppings. Her kunne vi bekende vores gastronomiske synder fra i går og købe sund morgenmad, før vi skulle retur til færgen og hjem. 

Det var som skrevet et stykke tid siden, jeg havde besøgt Tyskland. Og jeg tog faktisk afsted med en frygt for at virkeligheden ikke kunne leve op til minderne. Men både Heine og jeg måtte sande, at vi i lidt over 24 timer havde fået en gedigen gastronomisk endefuld, som gjorde alle mine bange anelser til skamme.

Faktisk måtte vi skamme os lidt over, at vi ikke havde taget turen meget før, men vi var samtidig meget enige om, at vi måtte kompensere ved at komme hurtigt igen. Og næste gang skal vi helt sikkert have kærester, koner, unger og andet godtfolk med.

Neuer Pferdemarkt 3, 20359 Hamburg

logo-white