Berlinmuren 30 år
Mauerfall 30 Jahre

Vær med til fejringen

Til startsiden

Ta' færgen til Berlinmurens fald

I øst kaldte de Berlinmuren for den antifascistiske beskyttelsesmur, og i vest gik den under navnet skammens mur. Den 9. november i år er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt, og folk strømmede ind i den frie verden. 

Det fejres med en hel uges historiske events, udstillinger og andre festligheder over hele byen fra 4. til 10. november.

Det gigantiske kulturarrangement samles på 7 historiske steder i byen: 
Alexanderplatz, Gethsemanekirche, Brandenburger Tor, Schlossplatz, Kurfürstendamm, East-Side-Gallery und Stasi-Zentrale in Lichtenberg.

Ved alle 7 lokationer kan man se tiden omkring Berlinmurens fald folde sig ud som forskellige lysprojektioner, hvor historien vækkes til live på facaderne. Ved Stasis hovedkvarter, Stasi-Zentrale, kan du fx se folkets krav om afskaffelse af det hemmelige politi på facaden.  

Der er virkelig mange gode grunde til at tage en tur til Berlin. Vi har samlet en række arrangementer, der tager dig 30 år tilbage i tiden til den utrolige november-dag, hvor Berlinmuren faldt. 
 
1

Am Telefon sagt man nix

Det var ikke helt ufarligt at gribe røret i DDR. Få fornemmelsen af, hvordan det er at blive overvåget af det hemmelige politi ved Stasi hovedkvarteret i Lichtenberg.

Her opføres hele ugen originale telefonsamtaler, der blev aflyttet af Stasi. Den interaktive installation er udført af kunstnergruppen ÜB3R, der via samtalerne tager dig helt med tilbage til livet i DDR og alt det, man ikke måtte tale om.

Du kan smuglytte på udstillingen her

Udstillingen kan opleves foran bygning 22 i Stasi-Zentrale i Lichtenberg.  

2

Hvad der er, og hvad der var

Over hele Berlin har man altid kunnet finde mange markeringer af, hvor muren engang gik. Men for at fejre 30-året markeres grænselinjen ganske særligt og på smukkeste vis i floden Spree.  

Her vil kunstneren Rainer W. Gottemeier installere en 150 meter lang lysinstallation, der markerer grænsen mellem det forrige Vestberlins Kreuzberg-distrikt og Friedrichshain i det tidligere Østberlin.

Med 50 lysende bøjer og 140 blinkende lamper genskabes grænsen i flodvandet, og lader symbolsk lyset bryde den engang så uigennemtrængelige mur.

Den lysende grænse kan ses fra bredden ved East Side Gallery.

Se udstillingen her

3

(Gen)oplev den 4. november 1989

Det første hammerslag mod muren skete allerede den 4. november 1989 på Alexanderplatz. Her gik mellem en halv og en hel million østtyskere på gaden i protest mod regeringen. Det var den første demonstration organiseret af private borgere i DDR og også den største. 

Nu, 30 år efter Berlinmurens fald, kan du se demonstrationen blive vækket til live på Alexanderplatz af teaterkollektivet PKRK, PanzkreuzerRotkäppchen. Stykket hedder Theater der Revolution, og opføres af 60 kvinder og en punker med musik, skuespil og dans.

Kom helt tæt på, hvordan demonstranterne følte det på Alexanderplatz den 4. november. Læs mere om stykket her

4

Verdens største musikscene

På selve 30-årsdagen for Berlinmurens fald, den 9. november, fejres jubilæet med en stor koncert ved Brandenburger Tor.

På scenen slår Die Staatskapelle tonerne an og åbner showet, der byder på musikalske indslag fra både nutidige kunstnere og kunstnere, hvis musik spillede en stor rolle, da muren faldt. Det hele kulminerer med en samstemmig opførsel af samme sang på scener ved alle fejringens 7 lokationer lige fra Gethsemanekirche til Stasi-Zentrale.

Til sidst vil den populære, tyske DJ Westbam overtage scenen med de tungere basrytmer og  kickstarte det store event, Clubcommission’s European Club Night, hvor nattefesten efterfølgende fortsætter på mere end 27 natklubber over hele Berlin.

Brandenburger Tor er kort sagt stedet at være den 9. november – præcis som for 30 år siden.

Se hele programmet for jubilæumsdagene, 4.-10- november, her