Harzen_unesco_00
Oplev Harzens historiske Unesco arv

Kryds af på verdensarvslisten

Til startsiden

Kør selv ferie Harzen

Pak bilen og tag på ferie i Harzen. Oplev det bedste historiebøgerne har at byde på. Et mix af oplevelser i Harzen byder bl.a. på talrige bevaringsværdige monumenter og en bjergtagende natur.
1

Goslar

Historisk og hyggelig bydel

Vil du mærke historiens vingesus? Så spadsér gennem Goslars gamle bydel, der har været på UNESCOs verdenskulturarvsliste siden 1992.

Her kan du opleve små, hyggelige gader strøet med bindingsværkhuse og et imponerende antal kirketårne og cafeer.

Du kan også besøge stedets anden UNESCO-attraktion, nemlig malmminen Rammelsberg. Her kan du tage forskellige guidede ture ned i minens indre, samt besøge stedets museumsbygninger, der fortæller den enestående historie om flere 1000 års minedrift.  

Brugernes billeder på Instagram #goslar

2

Oberharzer Wasserwirtschaft

Verdammt mange damme

Goslars berømte minedrift ville selvfølgelig slet ikke kunne lade sig gøre uden enorme mængder energi. Og da man i industrialiseringens spæde begyndelse ikke havde elektricitet, måtte man ty til vandkraft.

Derfor kan du den dag i dag opleve Oberharzer Wasserwirtschaft, der siden 2010 har været på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Dam- og kanalsystemerne stammer helt tilbage fra det tidlige 13. århundrede og betragtes som et af verdens største førindustrielle energiforsyningssystemer.

Udforsk stedet på egen hånd eller tag en guidet tur gennem den smukke natur og oplev de mange damme, kanaler og slusesystemer på tæt hold. 

3

Walkenried

I klostrets dybe, stille ro

På jeres ferie i Harzen har I også mulighed for at nyde kombinationen af frisk luft, ro og historisk bygningsværk ved klostret i Walkenried. I 2010 blev stedet erklæret som verdenskulturarv af UNESCO, og det er helt sikkert et besøg værd.

Gå en tur blandt ruinerne eller oplev det velbevarede, gotiske kloster indefra.

Klostret ligger omkranset af skov og karstlandskab, der indbyder til både gå- og cykelture, og som kan prale af talrige damme og sjældne fuglearter i unikke, fredede områder.

Tager du afsted i september, kan du også opleve det internationale klostermarked og lære mere om produkter og levevis fra 30 forskellige klostre. 

Brugernes billeder på Instagram #walkenreid

4

Quedlinburg

Berømt for bindingsværk

Hvis du vil opleve yndige bindingsværkshuse i fine farver og forskellige stilarter, så er Quedlinburg lige noget for dig.

Det meste af byen blev i 1994 en del af UNESCOs verdensarvsliste, og med en tur blandt de ca. 1300 bindingsværkshuse står det klart hvorfor.

For smukkere og mere charmerende by skal man lede længe efter. Desuden er Quedlinburg et af Tysklands bedste eksempler på en velbevaret middelalderby med masser af seværdige attraktioner, torve og kirker.

Og hvis du bliver træt i benene, er der også rig mulighed for at nyde en lokal bryg og et gedigent, tysk måltid. 

5

Eisleben

Luther idyl

En seværdighed som I skal opleve på jeres ferie i Harzen er Martin Luthers fødeby, Eisleben, som er på UNESCOs liste over verdenskulturarv.

Her kan du gå en tur gennem gaderne, hvor teologen trådte sine barnesko og besøge byens mange mindesmærker.

Du kan både se kirken, hvor han blev døbt og gå en tur forbi barndomshjemmet og huset, hvor han tilbragte sine sidste dage. Men selvom byen er mest kendt for reformatoren, er der mange andre spændende ting at se.

Byen byder på folkefest i september, julemarked i december – og hygge hele året. 

6

Grube Samson

Ingen sure miner

Få krydset den sjette attraktion af på verdenskulturarvslisten og besøg den historiske sølvmine, Grube Samson.

Minen var i sin tid den vigtigste i St. Andreasberg-området, og der er i årenes løb udvundet enorme mængder sølv fra den.

Man kan kun forestille sig antallet af smykker og gafler, minen her har stået bag. Den har sågar også lagt navn til mineralet Samson, der blev opdaget her.

I 1910 blev minen lukket ned, men de oprindelige anlæg er stadig intakte, og du kan få en fornemmelse af fordums stortid.

Så tag en guidet tur ned i Samsons dyb og få en historisk oplevelse, du sent vil glemme.

Bliv inspireret til hvilke seværdigheder i Harzen I skal besøge på jeres ferie.